یکشنبه، 29 تیر 1404
فوری

ایران در جدول رتب بندی هوش مصنوعی: رتبه 91 از 188 کشور

14 ساعت قبل
کد خبر: 000145265
0

بر اساس آخرین گزارش منتشر شده ایران در سال ۲۰۲۴ با امتیاز ۴۳.۸۸ از بین ۱۸۸ کشور جهان در رتبه ۹۱ قرار دارد که نسبت به سال ۲۰۲۳، سه رتبه بهبود داشته است.

به گزارش خبرنگار فناوری ایونا به نقل از ایسنا، در عصر رقابت فناورانه، شاخص‌های جهانی هوش مصنوعی به یکی از معیارهای مهم سنجش قدرت نرم و آمادگی دیجیتال کشورها تبدیل شده‌اند. رتبه ایران در این ارزیابی‌ها نه‌تنها بازتابی از توان ملی در بهره‌گیری از فناوری‌های نوین است، بلکه نقش مهمی در جایگاه کشور در مناسبات علمی، اقتصادی و سیاسی بین‌المللی ایفا می‌کند.

پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در گزارشی تحلیلی به بررسی جایگاه ایران در نظام‌های رتبه‌بندی جهانی هوش مصنوعی پرداخته و زوایای مختلف این موقعیت را در مقایسه با دیگر کشورها، به‌ویژه کشورهای منطقه، مورد واکاوی قرار داده است.

شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت

شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت (GARI) بر پایه سنجش پذیرش و بهره‌برداری از هوش مصنوعی، درجه بهبود خدمات عمومی، سیاستگذاری و نوآوری شکل گرفته است. فرض اساسی مدل این است که دولت‌ها زمانی می‌توانند به طور مؤثر از هوش مصنوعی بهره‌برداری کنند که از نظر سیاستگذاری، زیرساختی و نیروی انسانی آمادگی لازم را داشته باشند.

ایران در دسته‌بندی این شاخص در گروه کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) قرارگرفته است. عملکرد کشورهای منطقه MENA نزدیک به میانگین جهانی است.

علیرغم وجود شکاف‌هایی که در سراسر منطقه وجود دارد، نتایج قوی در کشورهای پیشرو مانند امارات متحده عربی و عربستان سعودی نشان‌دهنده ظرفی رو به رشد منطقه برای نوآوری و توسعه زیرساخت‌ها است.

بر اساس آخرین گزارش منتشر شده ایران در سال ۲۰۲۴ با امتیاز ۴۳.۸۸ از بین ۱۸۸ کشور جهان در رتبه ۹۱ قرار دارد که نسبت به سال ۲۰۲۳، سه رتبه بهبود داشته است.

روند تغییرات رتبه ایران در شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت:

سال ۲۰۱۹ ۲۰۲۰ ۲۰۲۱ ۲۰۲۲ ۲۰۲۳ ۲۰۲۴
رتبه ایران ۷۲ ۷۵ ۷۲ ۷۵ ۹۴ ۹۱
تعداد کشورها ۱۹۴ ۱۷۲ ۱۶۰ ۱۸۱ ۱۹۳ ۱۸۸

تغییر امتیاز هر مؤلفه از شاخص آمادگی هوش مصنوعی کشور طی سال‌های ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که بیشترین روند کاهشی به ترتیب مربوط به زیر شاخص‌های «ظرفیت دیجیتال» و «زیر ساخت» و بیشترین رشد مربوط به زیر شاخص «دسترس پذیری داده» است.

ضعیف‌ترین رکن در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ و همچنین بیشترین روند کاهشی در شاخص‌ها در سال‌های ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ مربوط به رکن دولت است. با توجه به زیر شاخص‌های مورد بررسی عملکرد ضعیف در این رکن در سال ۲۰۲۳ به نظر می‌رسد به دلیل نبود سند مصوب در حوزه مصنوعی باشد.

افت محسوس این شاخص در حوزه حاکمیت به دلیل ضعف سیاستگذاری، ظرفیت دیجیتال و سازگاری است. ضعف در زیر ساخت‌ها، موضوعی چالش برانگیز برای توسعه هوش مصنوعی است و نشان می‌دهد که ایران برای پیشرفت در هوش مصنوعی نیازمند سیاستگذاری قوی در توسعه زیر ساخت‌های دیجیتال است.

خبرنگار : ن.شاکر

© کلیه حقوق این وب سایت برای پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز محفوظ است.
website designed by Nonegar PArdazesh , developed by Nonegar