15:25 , 1404/3/20
کد خبر: 000148254
بازدید: 1157
مالیات‌ستانی در ایران به لبه تکنولوژی دنیا رسید

رئیس سازمان امور مالیاتی امروز گفت که آن چیزی که در حال حاضر در کشور در سامانه مالیات ارزش افزوده و پایانه‌های فروشگاهی در حال انجام است در لبه تکنولوژی دنیا است.

به گزارش پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز (ایونا ) به نقل از خبرگزاری فارس :سید محمدهادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی در اولین همایش مالیاتی سپاه و بسیج با محوریت هوشمندی، شفافیت و انضباط مالی و مالیاتی که امروز سه‌شنبه در سالن همایش‌های غدیر مجتمع فتح‌المبین برگزار شد، گفت: دو شبهه جدی در سطح جامعه وجود دارد. اول اینکه مالیاتی که از مردم می‌گیرید آن را چه کار می‌کنید خرید از سایر کشورها می‌کند یا مثلاً صرف ناکارآمدی دولت می‌شود. به این‌ها باید پاسخ‌های معتبری داده شود.‌ وی افزود: کشور در سال‌های اخیر در مسیر کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی قرار گرفته و سهم درآمدهای مالیاتی افزایش پیدا کرده است. اما این باید همراه با یک اعتماد سازی بین مردم حاکمیت باشد. چون مالیات ستانی یک امر اجتماعی است اگر پاسخ قانع کننده به این شبهات داده نشود ما دچار چالش می‌شویم. سبحانیان بیان کرد:ما برای اینکه این شبهه را پاسخ بدهیم سال گذشته اقدامی انجام دادیم و آن این بود که این امکان را ایجاد کردیم که یک درصد درآمدهای مالیاتی مردم و مشاغل را خود مردم تعیین کنند که صرف چه اموری بشود. البته این ظرفیت برای شرکت‌ها فراهم نیست.

رئیس سازمان امور مالیاتی بیان کرد: به حمدالله این اقدام بازخورد خوبی داشت چون ما مالیات را از مردم و صرف آبادانی، سلامت بهداشت آموزش می‌کنیم. این موضوع باید گفته شود حالا یک بار پشت تریبون یک بار هم با اینکه خود مردم انتخاب کنند که مالیات آنها صرف مثلاً تکمیل یک خانه بهداشت در فلان روستا بشود. وی در خصوص این شبهه که نهادهای حاکمیتی مالیات پرداخت نمی‌کنند، عنوان کرد: این شبه هر چند وقت یکبار هم تکرار می‌شود.‌ ما تلاش کردیم به سهم خودمان در مصاحبه‌های مختلف و در میان گفتگوها به این شبهه پاسخ بدهیم که تمام زیر مجموعه‌های نهاد رهبری حالا چه سپاه چه بنیاد مستضعفان و جاهای دیگر مالیات پرداخت می‌کنند. شاید بد نباشد که این بیان توسط سایر افراد هم صورت بگیرد که مردم احساس تبعیض نکنند که شما فقط از ما مالیات می‌گیرید و از نهادهای حاکمیتی مالیات گرفته نمی‌شود. سبحانیان درباره اهداف سازمان مالیاتی بیان کرد: یکی از مهم‌ترین انتظاراتی که از سازمان امور مالیاتی وجود دارد این است که تامین کننده درآمد پایدار برای کشور باشد. در همه جای دنیا هزینه‌های جاری توسط مالیات تامین می‌شود. درست است که ما نفت داریم اما این نفت را ما باید صرف توسعه زیرساخت‌های کشور برای ایجاد درآمد سالهای بعد کنیم. ما نباید نفت که سرمایه بین نسلی ما است را بفروشیم به صرف هزینه‌های جاری و حقوق کارمندان کنیم. وی ادامه داد: اما ما نباید فقط با این نگاه که برای دولت درآمد ایجاد کنیم به سایر وجوه مالیات بی‌توجه باشیم. ما فکر می‌کنیم که بحث مالیات ستانی با حداقل اصطکاک با توده مردم و مودیان مالیاتی و همچنین باید به شیوه‌ای باشد که مردم احساس تبعیض نکنند. همچنین مالیات ستانی با کاهش مفاسد اداری اهداف کلیدی هستند که سه مولفه کلیدی هستند که ما باید همزمان با تجهیز منابع برای دولت آن را دنبال کنیم. رئیس سازمان امور مالیاتی ادامه داد: این اهداف محقق نمی‌شود مگر اینکه ما از نظام مالیات ستانی سنتی فاصله بگیریم نظام مالیاتی سنتی نظامی است که در ممیز مالیاتی مواجهه رودررو با ماده مالیاتی خواهد داشت که در این مواجهه ممکن است اتفاقاتی رخ دهد بنابراین باید از این نظام به سمت نظام مالیات ستانی هوشمند حرکت کنیم. با بیان اینکه لزوماً مواجهه چهره به چهره مودی و ممیز مالیاتی منتهی به فساد نمی‌شود، گفت: بعضی وقتها واقعاً مامور مالیاتی فکر می‌کند که در حال انجام قانون است و ما این را به کرات داشته‌ایم.‌ سبحانیان ادامه داد: اما ما نباید فقط با این نگاه که برای دولت درآمد ایجاد کنیم به سایر وجوه مالیات بی‌توجه باشیم. ما فکر می‌کنیم که بحث مالیات ستانی با حداقل اصطکاک با توده مردم و مودیان مالیاتی و همچنین باید به شیوه‌ای باشد که مردم احساس تبعیض نکنند. همچنین مالیات ستانی با کاهش مفاسد اداری اهداف کلیدی هستند که سه مولفه کلیدی هستند که ما باید همزمان با تجهیز منابع برای دولت آن را دنبال کنیم.

وی ادامه داد: این اهداف محقق نمی‌شود مگر اینکه ما از نظام مالیات ستانی سنتی فاصله بگیریم نظام مالیاتی سنتی است که در ممیز مالیاتی مواجهه رو در رو با مودی مالیاتی خواهد داشت که در این مواجهه ممکن است اتفاقاتی رخ دهد بنابراین باید از این نظام به سمت نظام مالیات ستانی هوشمند حرکت کنیم. رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه لزوماً مواجهه چهره به چهره مودی و ممیز مالیاتی منتهی به فساد نمی‌شود، گفت: بعضی وقتها واقعاً مامور مالیاتی فکر می‌کند که در حال انجام قانون است و ما این را به کرات داشته‌ایم.‌ مثلا فقها در مورد یک مسئله اختلاف دارند یا پزشکان درباره یک موضوع خاص اختلاف دیدگاه دارند. در مالیات هم همین گونه است برای یک موضوع یک ممیز مالیاتی یک نظری دارد و ممیز مالیاتی دیگر نظر دیگری دارد هر دوی آنها هم انسان‌های سالمی هستند چگونه می‌توانیم مشکل را برطرف کرد؟ زمانی می‌توانیم مشکل را برطرف کنیم که ما قواعدی را به سیستم داده باشیم. سیستم نمی‌تواند دو نظر متفاوت در خصوص یک موضوع واحد بدهد.‌ سبحانیان ادامه داد: ما یک موضوعی به نام حسابرسی سیستمی را وارد نظام مالیاتی کردیم این یعنی مالیات را سیستمی تعیین کنیم. یکی از مصادیق مالیات ستانی هوشمند همین اتفاقیست که در ارزش افزوده در حال رخ دادن است.‌ در این چند سال اخیر کاهش رسیدگی‌های ممیز محور به شدت اتفاق افتاده است. هدف ما این است که اگر واقعا به دنبال این هستیم که اصطکاک میان مودی و مالیاتی و ممیز را کم کنیم مودی باید پای سیستم و کامپیوتر خودش کارهای مالیاتی خود را انجام بدهد.‌ وی ادامه داد: اگر خریدها و فروش‌های مادی مالیاتی در سامانه ثبت بشود، ممیز مالیاتی، مالیات اشخاص را تعیین نمی‌کند سیستم مالیات را تعیین می‌کند و چه چیزی بزرگتر از این برای مودی مالیاتی که نخواهد برای ممیز خرید و فروش‌هایش را اثبات کند.‌ قبلاً بار اثبات خرید و فروش‌ها بر روی دوش مودی بود. مثلاً مودی مالیاتی می‌گفت که این خرید و فروش‌ها برای من نیست و باید اثبات می‌کرد. اما الان ما اعلام کردیم که اثبات بر عهده سازمان امور مالیاتی است و اگر یک مودی اعلام کرد که این فاکتورهایی که به نام من ثبت شده است برای من نیست سازمان باید اثبات کند که برای او هست. این مقام مسئول بیان کرد: اگر سازمان مالیاتی ادعا می‌کند که یک سازمان هوشمند است باید این کارها را انجام دهد.

سامانه مودیان اقدامات اساسی است که در حال انجام است و چهره نظام مالیاتی کشور را تغییر خواهد داد. من این ادعا را هم دارم که آن چیزی که در حال حاضر در کشور در سامانه مالیات ارزش افزوده و پایانه‌های فروشگاهی در حال انجام است در لبه تکنولوژی دنیا است. وی ادامه داد: ما کشورهای بسیار را بررسی کردیم آن چیزی که امروز با عنوان اظهارنامه پیش فرض طراحی کردیم در بسیاری کشورها وجود ندارد بیش از این فرد باید یک کاغذ سفید برمی‌داشت و روی آن مواردی را اظهار می‌کرد و ممیز مالیاتی هم آن را قبول نمی‌کرد و آن را ۱۰ برابر می‌کرد و فرد باید به دنبال این می‌رفت که اثبات کند آن چیزی که برایش نوشتن غلط است. ما با مالیات ستانی پیش فرض می‌گوییم که اگر مودی اظهارنامه پیش فرض را بپذیرد ما دیگر آن را بررسی نمی‌کنیم. سبحانیان در خصوص برونسپاری برخی خدمات به بخش خصوصی گفت: شرکت‌های معتمد در همین زمینه به سازمان کمک خواهند کرد البته ما معتقد هستیم که حوزه فعالیت شرکت‌های معتمد نباید محدود به این موضوع باشد. به دنبال این هستیم تا جایی که قانون به ما اجازه می‌دهد بخش خصوصی مواردی که می‌تواند در حوزه نظام مالیاتی به مردم سرویس ارائه دهد را انجام بدهد.

خبرنگار: ن. نوذری

نظر شما






نظرات

آخرین اخبار

اخبار پر بازدید