دوشنبه، 30 تیر 1404
فوری

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اعلام کرد دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط خواهد بود

1 ماه قبل
بازدید: 128
کد خبر: 000148221
0
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اعلام کرد دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط خواهد بود

اسماعیل بقائی،اعلام کرد که ششمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا قرار است روز یکشنبه آینده در مسقط، پایتخت عمان برگزار شود. این مذاکرات که از اوایل سال جاری با میانجی‌گری سلطنت عمان آغاز شده، تاکنون پنج دور را پشت سر گذاشته است؛ سه دور در مسقط و دو دور در رم برگزار شده‌اند.

به گزارش خبرنگار بین الملل ایونا به نقل از تسنیم , اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاران راجع به دور بعدی گفتگوهای غیرمستقیم ایران-آمریکا گفت: با توجه به مشورت‌های صورت‌گرفته، دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا برای روز یکشنبه آینده در مسقط در حال برنامه‌ریزی است.

در صورت برگزاری این دور از مذاکرات این ششمین دور مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا خواهد بود که با میانجی‌گری سلطنت عمان برگزار می شود. 

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که از اوایل سال با میانجی‌گری سلطنت عمان آغاز شده است، تاکنون پنج دور برگزار شده است،  سه بار در مسقط و دو بار هم در رم.

عراقچی به نروژ می رود

بقائی همچنین از سفر وزیر امور خارجه به نروژ خبر داد. به گفته بقائی، سید عباس عراقچی چهارشنبه و پنج‌شنبه این هفته برای شرکت در بیست و دومین نشست مجمع اسلو به نروژ سفر خواهد کرد.

دیپلماسی در مسقط جان می‌گیرد: شمارش معکوس برای ششمین دور مذاکرات حساس ایران و آمریکا

به گزارش ایونا نیوز ، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، با اعلام خبر برنامه‌ریزی برای برگزاری دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده در روز یکشنبه آینده در مسقط، پایتخت عمان، بار دیگر توجه جامعه جهانی را به تلاش‌های دیپلماتیک برای حل‌وفصل اختلافات پیچیده میان دو کشور جلب کرد. در حالی که شمارش معکوس برای آغاز این دور از گفتگوها، که ششمین دور از این سری مذاکرات خواهد بود، آغاز شده، وزن انتظارات و حساسیت‌ها بیش از هر زمان دیگری است و نتیجه آن می‌تواند تأثیری مستقیم بر چشم‌انداز ثبات در منطقه خاورمیانه و حتی اقتصاد جهانی داشته باشد.

تاریخچه یک دیپلماسی پیچیده: از مسقط تا رُم

مذاکرات غیرمستقیم کنونی که از اوایل سال جاری میلادی با میانجی‌گری فعال و قابل اعتماد سلطنت عمان آغاز شد، مسیری پر فراز و نشیب را طی کرده است. تاکنون پنج دور از این گفتگوها برگزار شده که سه دور آن در مسقط و دو دور دیگر، به شکلی قابل توجه، در رُم، پایتخت ایتالیا، صورت گرفته است. این تغییر مکان از پایتختی در حاشیه خلیج فارس به یک پایتخت اروپایی، نشان‌دهنده پیچیدگی و چندلایه بودن این مذاکرات است. گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که گفتگوها در مسقط بیشتر بر جنبه‌های سیاسی و کلیات تفاهم متمرکز بوده، در حالی که میزبانی رُم ممکن است با هدف بهره‌گیری از ظرفیت‌های دیپلماتیک اروپا و تمرکز بر جنبه‌های فنی، حقوقی و یا اقتصادی صورت گرفته باشد.

ماهیت "غیرمستقیم" این مذاکرات به این معناست که هیئت‌های ایرانی و آمریکایی در یک اتاق با یکدیگر دیدار نمی‌کنند. در عوض، دیپلمات‌های عمانی به عنوان "میانجی" یا "پیام‌رسان"، میان دو هیئت که در مکان‌های جداگانه‌ای مستقر هستند، در رفت‌وآمد بوده و پیام‌ها، پیشنهادات و پاسخ‌ها را منتقل می‌کنند. این "دیپلماسی شاتل" (Shuttle Diplomacy) اگرچه سرعت کار را کاهش می‌دهد، اما تنها راه ممکن برای حفظ کانال ارتباطی میان دو کشوری است که روابط دیپلماتیک رسمی ندارند.

بازیگران اصلی و اهداف پشت پرده

در قلب این مذاکرات، اهداف و منافع متضاد اما مشخصی قرار دارد. ایران به دنبال لغو کامل و قابل راستی‌آزمایی تحریم‌های اقتصادی است که در سال‌های اخیر فشار سنگینی بر اقتصاد کشور وارد کرده است. بازگشت به فروش عادی نفت، دسترسی به نظام بانکی جهانی و عادی‌سازی روابط تجاری، از اصلی‌ترین اهداف تیم مذاکره‌کننده ایرانی است.

در طرف مقابل، ایالات متحده و متحدانش بر مهار برنامه هسته‌ای ایران، تضمین نظارت‌های شفاف و گسترده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و همچنین مذاکره بر سر مسائل منطقه‌ای و نفوذ ایران در خاورمیانه تمرکز دارند.

در این میان، نقش سلطنت عمان به عنوان یک میانجی بی‌طرف و مورد اعتماد هر دو طرف، حیاتی است. عمان طی دهه‌های گذشته ثابت کرده که می‌تواند بدون جانبداری، فضایی آرام و سازنده برای گفتگوهای حساس فراهم کند. این کشور نه تنها یک میزبان، بلکه یک تسهیل‌گر فعال در این فرآیند است.

روی میز مذاکره چه می‌گذرد؟

اگرچه جزئیات مذاکرات محرمانه است، اما محورهای اصلی آن بر کسی پوشیده نیست. پرونده هسته‌ای، شامل سطح غنی‌سازی اورانیوم، تعداد سانتریفیوژهای فعال و میزان دسترسی بازرسان آژانس، همچنان در صدر موضوعات قرار دارد. در کنار آن، چگونگی لغو تحریم‌ها و ارائه تضمین از سوی طرف غربی مبنی بر عدم خروج مجدد از توافق احتمالی، از دیگر چالش‌های اصلی است. علاوه بر این، مسائل منطقه‌ای مانند امنیت دریانوردی در خلیج فارس، وضعیت یمن، لبنان و عراق نیز به عنوان بخشی از یک بسته بزرگتر، به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر روند گفتگوها سایه افکنده است.

جهان با دقت این دور از مذاکرات را زیر نظر خواهد داشت. یک پیشرفت کوچک می‌تواند به کاهش تنش‌ها و ایجاد ثبات نسبی در بازارهای انرژی منجر شود، در حالی که شکست گفتگوها ممکن است به معنای افزایش تنش‌ها و ورود به یک دوره جدید از عدم قطعیت باشد. یکشنبه آینده در مسقط، دیپلماسی بار دیگر در آزمونی بزرگ قرار خواهد گرفت.

خبرنگار : ر.نقوی

نظر شما
© کلیه حقوق این وب سایت برای پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز محفوظ است.
website designed by Nonegar PArdazesh , developed by Nonegar